Nočni vlak

Nočna fotografija je velikokrat zanimiva a ob enem dokaj zahtevna zvrst fotografije, ker nikoli ne veš kakšne bodo slike. Zato se je potrebno malenkost pripraviti in imeti malo sreče.

Pozno zvečer sem se končno odpravil iz službe. Bila je že trda tema z nekaj nizke megle, jasnega neba in brez lune, ko sem se peljal ob železniški progi. Videl sem nekaj vlakov, ki so mi šli mimo mene. Zanimiva se mi je zdela svetloba, ki se je prebijala skozi meglo in vej dreves.

Takoj sem skočil domov po opremo ter se vrnil nazaj na kraj “inspiracije”. Lokacija do železniške proge je bila nekoliko oddaljena od ceste zato sem moral del poti odpraviti peš in ker je ta pot zajemala tudi regionalno cesto Zg. Log – Litija sem oblekel odsevni jopič, da bom bolj viden za ostali cestni promet.

55mm, f/4, ISO 1280, 1/2s
55mm, f/4, ISO 1280, 1/2s

Oprema, ki sem si jo pripravil je bil Nikon D750, Nikkor objektiv 24-120 f4, stativ ter lučko (za osvetlitev poti in za nastavljanje fotoaparata). Pozabil sem pa pogledati na vozni red vlakov. In ravno ko sem prišel na kraj se je mimo odpeljal zelo lepo osvetljen vlak.

Ker pa sem vedel, da jih bo še nekaj sem si pripravil stativ ga uravnav in pritrdil aparat. Za nastavitve aparata sem uporabil sledeče:

  • Aperture f/4 (z f/1.8-f/2.8 bi imel premalo ostro sliko čez celoten okvir)
  • Shutter speed  1/2s (slika zgoraj)
  • ISO1250 (bolje bi bilo z ISO100, ker bi bilo manj šuma vendar bi bila slika preveč temna)
  • Nastavil sem še Self-timer z zamikom slikanja 2 sekund, 10 slik in intervalom 1/2s kar je ravno prav glede na hitrost zakopa.
  • Objektiv sem preklopil na manual-focus in izključil VR

Preden je prispel prvi vlak sem naredil nekaj poizkusnih slik, saj sem moral ročno izostriti sliko na steber, ker autofocus ne deluje pri trdi temi brez bliskavice.

28mm, f/4, ISO 280, 2.5s
28mm, f/4, ISO 280, 2.5s

Pri taki fotografiji nikoli ne veš kaj boš dobil in vsaka je unikatna. Niso uspele takšne kot sem si zamislil (svetloba, megla, veje… bla bla) vendar so kljub temu OK. ? xD

Deli z drugimi

Dodaj odgovor